27 Kasım 2013 Çarşamba

SARRAF | GALEYAN | MEKANIK

        Sarraf Galeyan Mekanik ilk duyduğunuzda ne olabileceğini bile tahmin edemeyeceğiniz bir prodüksiyon ekibi bizce. Işıl Uçman Altınışık hocanın bize attığı maili okuduğumuzda birbiriyle alakasını düşünemediğimiz bu üç kelimenin ismi olduğu ekibin ne olduğuna dair tek bir fikrimiz yoktu. Derste birbirinden enerjik, yaptığı işlere aşık başarılı üç kişi vardı karşımızda. E. Seda Kayım, Erhun Erdoğan ve M. Can Tanyeli..


                       



        E. Seda Kayım ( SARRAF ) ; Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık fakültesi mezunudur. Mimarlık Tarihi ve Kuramı bölümünde yüksek lisansını yine Yıldız Teknik Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Hedefi; bir ayağı kuramda diğer ayağı ise komedi de olan multi-medya yayınlar kazandırmak..


       Erhun Erdoğan ( GALEYAN ) ; İstanbul Bilgi Üniversitesi mezunudur. Şu anda müzik prodüktörlüğü yapmaktadır.


       M. Can Tanyeli ( MEKANİK ) ; Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık fakültesi mezunudur. Mimarı tasarım üzerine İstanbul Teknik Üniversitesi'nde yüksek lisansını tamamlamıştır. Kuramcılık uğraşlarını tamamlamak üzere İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarı Tasarım Doktora Programı'nda eğitimine devam etmektedir. Hedefi ; 13 senelik amatör filmcilik deneyimini profesyonelleştirmek ve hem mimarlık hem video oyunları hem de sinema alanında pratik ve kuramsal çalışmalar yapmaktır.

 
        PEKİ SARRAF GALEYAN MEKANİK NASIL OLUŞTU?     

   Ağustos 2012'de Emine Seda Kayım, Erhun Erdoğan ve Memduh Can Tanyeli ortaklığında kurulan kısaca SGMStudio her birinin farklı uzmanlık ve ilgi alanlarının kesişiminden doğmuştur. SGMStudio'nun temelinde yatan yaratıcılıktır. Bu yüzden tüm yaratıcı sektörler için Seda'nın yayın ve içerik bilgisini, Erhun'un ses ve müzik yeteneği ile Can'ın fotoğraf ve film birikimini birleştirip bu verimli, yaratıcı işbirliğinden beslenen multimedya işleri tasarlamak ve üretmek üzere yola koyuldular.
     
 YARATICI DIJITAL MEDYA, FILM, MÜZIK KAYIT VE KOMPOZITÖRLÜK ÜZERINE ODAKLANAN İSTANBUL MERKEZLI BIR PRODÜKSIYON EKIBI '


20 Kasım 2013 Çarşamba

Augmented Structures v1.1 | Acoustic Formations of Istiklal Street




  Önceki postumuzda belirttiğimiz gibi geçen haftalarda Alper Derinboğaz dersimizde yaptığı çalışmaları bizimle paylaştı . Çalışmalarının hepsini çok beğendik ama içlerinde en çok dikkatimizi çeken Taksim deki Augmented Structure çalışması oldu . Çünkü tarihi ve modern mimariye sahip olan İstanbulun merkezi Taksim - İstiklal Caddesi'nde , caddedeki ritimle mimariyi birleştiren ve Alper Derinboğazın deyimiyle en salak insanın bile anlayacağı türden değilde insanı düşünmeye , yaratıcılığa zorlayan bir çalışmanın yapılmış olması bizi etkiledi . Bu çalışmada mimari yapıyı görsel ve işitsel performansla aktif hale getiren bir enstalasyon sergilendi . Günün belli bir zamanında İstiklal Caddesinde kaydedilmiş ses kayıtlarından yola çıkarak hazırlanan bir grafik , binanın dış cephesinde bir hafta boyunca üç boyutlu olarak gösterildi .



ALPER DERİNBOGAZ KİMDİR ?

  Geçen haftalarda Alper Derinboğaz BAU daydı . Işıl Uçman Altınışık'ın introduction to architectural culture dersi öğrencilerine bu fırsatı sağladığı için öncelikle teşekkür ederiz . Biz Alper Derinboğaz'ı ders süresince dinlerken büyük keyif aldık ve size derste konuştuğumuz konulardan bazılarından bahsetmek istiyoruz . 


   
  Alper Derinboğaz kimdir : ITU mimarlık , 2005 mezunudur . Daha sonra Fullbright Bursu kazanıp UCLA'da yüksek lisansını tamamladı . Mimarlık ve Kentsel Tasarım çalışmalarıyla UCLA Graduate ödülünü almasının yanı sıra uluslar arası yarışmalarda da bir çok ödül almıştır . Yeni teknolojileri ve deneysel yaklaşımları tasarıma dahil eden projeleri vardır . Üç uygulaması ile Arkiv Yılın Mimarlık Eserleri Seçkisine giren Alper Derinboğaz 2011 yılında Arkitera Genç Mimar Özel Ödülü'nü almıştır . Çalışmalarına Salon Architects'in kuruçu ortağı olarak devam etmektedir . 

    
  Alper Derinboğaz'ın çalışmalarından sizin için seçtiklerimiz:





                                                    İSTANBUL MODERN-HAZE





                                                             PANORAMA




                                                        ATAKÖY MARİNA



                                                                  GATE

11 Kasım 2013 Pazartesi

BİENAL

  Seçmeli olarak seçtiğimiz bu mimarlık dersinde başlarda ne yapacağımıza dair en ufak bir fikrimiz yoktu . Psikoloji öğrencileri olarak yabancı olduğumuz bu ders bizi korkutuyordu . Fakat 2. hafta bienal e yaptığımız gezide tüm endişelerimiz yok oldu ve ne kadar doğru bir seçim yaptığımızı anladık . Yoğun ders programımızda bize terapi gibi gelen bu derste her hafta farklı bir şekilde bölümümüzden ayrı şeyler öğrenerek rahatlıyoruz . Dersimizin 2. haftasında sabah saat 10 da sınıf olarak İstanbul Bienal'in önünde buluşmamız söylendi . Yanı başımızda olan bu güzel kültürel yere bu dersi seçmemiş olsaydık belki de hiç gitmeyecektik . Hayal ettiğimizden çok farklı bir yerle karşılaştık . Sıkılacağımızı düşündüğümüz bu yerde zamanın nasıl geçtiğini anlamadık . Burada sanatçıların çizmiş olduğu sanatsal niteliği yüksek olan resimlerden tutun da ilginç ve her çeşit videonun sergilendiği sinema odalarına kadar herşey vardı . Burada en çok 2 şey ilgimizi çekti ; birisi duvarlara gelişigüzel karalanmış ilk baktığımızda birşey anlam ifade etmeyen fakat zamanınızı harcayıp incelediğinizde içinde kaybolacağınız kara kalem çizilmiş objeler ve yazılar diğeri de gözleri oyulmuş ve ağızlarına huni takılmış insan portreleriydi , bunun bizde çağrıştırdığı özgür olduğumuzu sandığımız dünyada aslında görmemiz istenilen şeyleri gördüğümüz ve konuşurken aklımızdan geçenleri aslında hiçbir zaman tam olarak özgürce ifade edemememizdi ve bize doğru geleni söyleyebilmenin görmekten duymaktan ve tüm duyu organlarından daha önemli olduğuydu .









     Biz gezerken çok keyif aldık ve bizim ilgimizi çekenleri sizinle paylaştık . Gidebilenleriniz ve gidemeyenleriniz için bilgi paylaşımında bulunduk . Daha fazlasını görmek isterseniz http://13b.iksv.org/tr bu adresi ziyaret edebilirsiniz .

...AMACIMIZ...

   Blogumuzun amacı , almış olduğumuz mimarlık dersindeki edindiğimiz bilgileri ve bize ilginç gelen şeyleri sizinle paylaşmak ve gördüğümüz mimari eserlerini psikolojiyle de bağdaştırarak size sunma niyetindeyiz . Biz psikoloji bölümü öğrencilerinden Hülya AYDOĞAN , Ceren KAYA ve Gizem KOYUNCU olarak sizinde ilginizi çekeceğini düşündüğümüz konularla bu blogu açmış bulunuyoruz .